Zopas verschenen Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis

Begin deze maand werd de 25ste jaargang van het Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis gepresenteerd op het jubileumsymposium van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging.

Dit jubileum was voor ons als redactie reden om uit te pakken met een speciale, dikke feesteditie. Jubilea en feesten staan centraal in deze aflevering, waarin boekwetenschappers van naam en faam terugblikken op vijfentwintig jaar Nederlandse boekgeschiedenis en vooruitkijken naar de rol van de boekwetenschap in de toekomst. Ook wordt er teruggekeken op het jaarboek zelf: wat voor artikelen werden er geschreven, welk onderwerp kreeg de meeste aandacht en welk (te) weinig? Daarnaast treft de lezer uiteraard de gebruikelijke reeks degelijke algemene artikelen aan waar het Jaarboek om bekendstaat. In dit nummer zal worden geschreven over incunabelen, over blijde inkomsten, over de handschriftproductie van kloosters, over drukkers in de achttiende eeuw, over bibliografie en catalografie in het tijdperk van digitalisering en over nog heel veel meer. Daarnaast bevat dit nummer, voor de eerste keer in de geschiedenis van het jaarboek, een interview. Samen met Geert-Jan Koot (conservator bibliotheekcollecties van het Rijksmuseum) interviewde ik Irma Boom over haar liefde voor het levende boek.

Het jaarboek is te bestellen via uitgeverij Vantilt. Het interview, getiteld ‘Metamorfose, mutilatie en mutatie. In gesprek met Irma Boom over het levende boek’, is ook te vinden op mijn academia-pagina.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s